Laat jij jouw klanten bepalen wat er gebeurt in jouw bedrijf? Natuurlijk is het goed om te luisteren naar feedback en als het jouw bedrijf verbeterd daar iets mee te doen. Maar jij weet niet wat jouw klanten denken en als jij je te veel laat leiden door wat jij denkt dat je klanten denken kan dat jouw groei en plezier van het ondernemen in de weg staan.

 

Het uitgangspunt van iedere beslissing aangaande jouw bedrijf moet altijd zijn waar jij behoefte aan hebt. Dit kan zijn groeien in ledenaantal of omzet. Het aanbieden van een andere of nieuwe les. Een betere balans tussen werk en privé. Of meer rust en daarom meer automatiseren.

Bij de start van jouw bedrijf heb je gekozen voor een richting, een dienst en een doelgroep. Ben je hier ook beland? Doe jij wat je toen wilde? Het antwoord is niet zo belangrijk. Belangrijker is de vraag of je blij bent met wat je nu doet en hoe het nu gaat. Is je antwoord daarop nee? Dan wordt het tijd voor verandering!

Denk na over bovenstaande vragen en schrijf op wat jij wilt. Laat je hierin niet leiden door ‘wat als..’ en ‘dat wil mijn klant niet..’ gedachten. Schrijf op wat jij wilt!

 

Hoe ga jij dat bereiken? Welke stappen moet je daarvoor doen en welke keuzes moet jij maken? En vooral wat ga jij loslaten? Het kan namelijk zijn dat je een dienst of doelgroep los gaat laten, om zo tot de dienst te komen die jij werkelijk wilt leveren. En besef je even dat je een luxe positie hebt, dat je mag kiezen wat jij het liefste wilt doen, waar jij je boterham mee wilt verdienen.

Communiceer de veranderingen met jouw klanten. Laat je klanten weten dat er wijzigingen plaatsvinden, welke wijzigingen dat zijn, wat er eventueel van je klanten verwacht wordt en nog belangrijker wat zij van jou kunnen verwachten. Waarom jij deze wijzigingen doorvoert hoef je niet te communiceren. Je bent je klanten namelijk geen verantwoording verschuldigd, het is jouw bedrijf en jouw keuze.

Een veelvoorkomende factor in dit proces is angst. Angst om te verliezen. Angst voor de mening van anderen, van je klanten. Kijk nog een keer naar wat jij wilt. Passen de klanten die jij mogelijk gaat verliezen nog wel bij jou en je dienst? De nieuwe klanten die jij gaat aantrekken passen daar sowieso wel bij. Laat de wil om te winnen groter zijn dat je angst om te verliezen.

Nu komt het moeilijkste onderdeel van het proces. Vasthouden aan je doel. Verandering is moeilijk, voor iedereen. Communicatie is key! Hoe duidelijker het voor jouw klanten is, hoe makkelijker zij in de veranderingen mee zullen gaan. Vanaf nu is dit jouw werkwijze en daar sta jij 100% achter.

 

Jouw ledenadministratie en betalingen vlekkeloos geregeld?

VRAAG DE GRATIS DEMO AAN