Regelmatig krijg ik de vraag wat een goede prijs is voor de producten. Ik vind het moeilijk om hier antwoord op te geven, omdat dit afhangt van een aantal factoren, zoals groepsgrootte en locatie. Wanneer je buiten les geeft heb je geen huurkosten, bij een locatie binnen moet je met huurkosten wel rekening houden. Ook is het natuurlijk logisch dat je klant voor een personal training meer betaald dan voor een groepsles, maar hoe bereken je nu jouw prijzen?

 

Om een richtlijn te krijgen mag je best bij collega’s kijken, maar de factoren waarop zij hun prijzen hebben berekend kunnen anders zijn dan jouw factoren. Vergelijk je prijzen sowieso niet met die van een sportschool of grote keten, de prijzen die zij vragen zijn niet te vergelijken met de dienst die jij levert. Hier kom ik in een andere blog op terug.

Voor het berekenen van jouw prijzen stel jij jezelf drie vragen;

  1. Wat heb jij nodig aan salaris?

Houd hierbij ook rekening dat je over je inkomsten nog BTW moet afdragen en je nog eventuele andere kosten hebt, zoals huur of personeel. Dus eigenlijk is de vraag; Hoeveel inkomen heb jij nodig om jezelf het salaris te betalen wat jij nodig hebt om te leven?

  1. Hoeveel uur ben je bereid te werken voor dit inkomen?

Dit antwoord is een belangrijk onderdeel van het berekenen van je prijzen. Hoe meer uur je draait, hoe lager je tarieven kunnen worden. De nadruk ligt hier op kunnen, dit hoeft natuurlijk niet! Deel nu je benodigde inkomsten door het gewenste aantal uur dat je wilt werken.

Inkomsten / Werkuren = Prijs per uur (ofwel uurloon)

  1. Hoeveel klanten kunnen er in je les?

Hoe meer klanten in je les, hoe goedkoper de les per klant. Let hierbij wel op dat het aantal deelnemers verantwoord is. Het is ook logisch dat de prijzen van een small group training hoger liggen dan de prijzen van een bootcamp. Ook zal de klant bij een small group training meer begeleiding en motivatie verwachten van jou als trainer. Deel nu je uurtarief door het aantal deelnemers per les. Dit kan voor een groepsles dus anders zijn dan voor een small group training.

Prijs per uur / Aantal deelnemers = Prijs per persoon per les (Prijs pppl)

 

Na deze rekensommen weet je de prijs per persoon per les. Dit is de basis van de prijzen van je producten. Wij adviseren de volgende producten:

  • Losse les
  • 10 Rittenkaart
  • 1x per week abonnement
  • 2x per week abonnement
  • 3x per week abonnement

Laten we er even vanuit gaan dat je €10,- pppl wil vragen.
Losse les              1 x €10,- =                     €10,-
10 rittenkaart       10 x €10,- =                   €100,-
1x p/w                   1 x 4,3* x €10,- =           €43,-
2x p/w                  2 x 4,3* x €10,- =          €86,-
3x p/w                  3 x 4,3* x €10,- =          €129,-
* 4,3 is het gemiddelde aantal weken in 1 maand.

Nu maakt het voor je klant niet uit welk product zij afnemen, zij betalen namelijk altijd dezelfde prijs voor een les. Welk product zou jij nu kopen?

Als het goed is heb je gekozen voor een losse les of rittenkaart. Dit is het meest gunstige mocht je klant een keer niet kunnen, dan betaald je klant niet voor de les. Voor jou als ondernemer zijn dat de meest ongunstige producten, omdat zij geen stabiele cashflow genereren. Je weet dus niet of én wanneer je inkomsten krijgt. Daarom wil jij dat je klanten een abonnement nemen, jij bent dan verzekerd van een maandelijkse inkomstenstroom.

Om je klanten te motiveren om een abonnement te nemen maak je de abonnementen goedkoper per les. Hoe groter het abonnement hoe minder je klant per les betaald. Heb jij een prijs pppl die je moet halen, dan kun je natuurlijk ook de kleinere abonnementen, de rittenkaart en de losse les duurder maken. In de regel hou je aan: Losse les is het duurst per les en een 3x per week abonnement is het goedkoopst per les.

Voorbeeld wanneer €10,- pppl je streefbedrag is.

Product                      Kosten per les           Kosten totaal of per maand
Losse les                    €12,50                       €12,50
10 Strippenkaart        €11,50                        €115,-
1x p/w                         €10,-                           €43,-
2x p/w                        €9,25                         €79,55 (afronden naar €79,50)
3x p/w                        €7,75                          €99,98 (afronden naar €99,-)

Het kan natuurlijk dat jou pppl lager ligt, let er hierbij wel op dat jij jezelf niet benadeeld. In het voorbeeld zijn we uitgegaan van volle lessen, dit is natuurlijk niet helemaal realistisch. Wanneer je een uur personal training geeft voor €60,- verdien je minder dan wanneer je een bootcamp geeft voor 20 personen en zij allemaal €10,- voor een les betalen (samen €200,-). De voorbeelden zijn bedoeld als richtlijn om jouw eigen prijzen te berekenen. Kom je duurder uit dan je had verwacht? Laat dat je ook niet afschikken! Is de dienst die jij levert dat bedrag waard? Is jouw tijd dat bedrag waard? Zolang jij kwaliteit levert, zullen je klanten bereid zijn deze prijzen te betalen voor jouw tijd en diensten. Wie voor €10,- per maand onbeperkt wilt sporten is bij jou niet op de aangewezen locatie daarvoor.

Jouw ledenadministratie en betalingen vlekkeloos geregeld?

VRAAG DE GRATIS DEMO AAN